• Email cím : info@varangy.hu
  • Cím : 1119 Budapest, Fejér Lipót utca 61. VII./53.

A Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület 1986-ban alakult az ELTE Természetvédelmi Klub részeként, „Varangy Akciócsoport” néven. A csoport 1996-tól önálló egyesület, 1998. január 1-től kiemelten közhasznú szervezet, majd pedig 2018. június 20-ával egyesületünk új neve Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület.

Az alapító tagok száma 20, az aktív tagok száma évente 50 és 100 fő között van. Az egyesület munkája több nemzetközi és hazai díjat, kitüntetést érdemelt ki. Az egyéni elismerések mellett a Varangy Akciócsoport 1992-ben az Európai Természetvédelmi Díj egyik kitüntetettje lett. 1995-ben a hollandiai Élővilág és infrastruktúra konferencián az utak hatásának becslésére kidolgozott gyorsértékelő módszerünk kapott poszterdíjat, 1997-ben pedig PRO NATURA Díjat vehettünk át.

A Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület elsődleges célja a magyarországi természeti értékek, ezen belül a világszinten veszélyeztetett kétéltűek, hüllők és élőhelyeik védelmének elősegítése, és az ezzel összefüggő kutatási, ismeretterjesztési és környezeti nevelési feladatok elvégzése.

Eddigi főbb eredményeink: a közúti békamentés magyarországi elindítása (1986-), mintegy félmilliárd forint természetvédelmi összértékű állat életének megmentése, az Ipoly Drégelypalánk-Hont közötti szakaszának fokozottan védetté nyilvánítása, az alpesi tarajosgőte (Triturus carnifex) 40 év utáni kimutatása Magyarországról, a Magyarország ​herpetológiai atlasza c. könyv kiadása (2005), valamint csaknem 200 ezer ember részvétele környezeti nevelési programjainkban. 120-nál több rádió- és televízióriport, kb. 150 újságcikk mellett egy tudományos ismeretterjesztő rövidfilm elkészítésében is részt vettünk.

Legjelentősebb aktuális programjaink; békamentések szervezése, békamentéssel és kétéltűekkel és hüllőkkel kapcsolatos ismeretterjesztő kiadványok és tudományos cikkek közlése, országos kétéltű és hüllő ponttérképezés, fejlődési rendellenesség monitorozás, az utakon történő kétéltűpusztulás felmérése és megoldások kidolgozása a gázolás csökkentésére, környezeti nevelési programok és versenyek szervezése.

támogass minket alapszabály
varangy-logo