Kötetek egy rövid hírbe zsúfolva: nagy sikerrel rendeztük meg a hét év után ezúttal Magyarországon megrendezett, négy kontinens 32 országának szakértőit hazánkba csábító IENE konferenciát!

A Varangy Akciócsoport Egyesület és az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete szervezésében négy kontinens mintegy 200 szakértője tanácskozott Velencén szeptember 27. és október 1. között. Az Élővilág Sokféleségének Nemzetközi Évében ez volt a legnagyobb ilyen jellegű nemzetközi szakmai rendezvény Magyarországon. Az Infra Eco Network Europe (IENE) konferencia kiemelt témája a vonalas létesítmények (utak, vasutak, csatornák) és az élővilág kapcsolata. A bemutatott megoldásokkal, egyszerű beavatkozásokkal hazánkban is több tucat emberélet lenne megmenthető amellett, hogy állatok százezreinek is megőrizhető eredeti élettere. A résztvevőket Dr. Jávor Benedek, a Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke is köszöntötte, az első plenáris ülést Dr. Láng István akadémikus, az MTA korábbi főtitkára vezette. A rendezvény különlegessége volt a „Veszélyes utakon” elnevezésű gyermek alkotóverseny díjazottjainak egész héten megtekinthető kiállítása és az ünnepélyes díjátadó, ami 31 gyerek részvételével a konferencia keretében zajlott le. Az előadások mellett két szakmai kirándulást is szerveztünk, emellett színvonalas esti programok, koncert, városlátogatás, különleges vacsora, borkóstolás, különleges parlamenti bejárás tette emlékezetessé az együtt töltött hetet, amit a résztvevők a záróülésen vastapssal köszöntek meg a szervezőknek. 
A rendezvény részletes programja a www.iene.info honlapon tekinthető meg, ahol áprilistól további konferencia anyagok is elérhetőek.