A Garancsi-tónál (Tinnye, Pest megye) is részt veszünk a békamentésben, sajnos gyakran "szakértők" helytelen útmutatását kell korrigálnunk, ami már eddig is számos béka halálát okozta

A Garancsi-tónál csaknem egy évtizeden keresztül folyt békamentés a helyi cserkészek, illetve a tinnyei Garancs Falufejlesztő Egyesület valamint a Palánta Iskola szervezésében. Ez az akció azonban három éve megszakadt, ezt indította újra a Munkácsi Béla, az ELTE TTK oktatója, diákok és helyi önkéntesek bevonásával. A nagyszerű kezdeményezésben természetesen egyesületünk tagjai is szívesen részt vettek.
Közös bosszúságunk volt a szervezőkkel, hogy a korábban megkérdezett "szakértők" rossz tanácsokkal látták el őket, a korábban épített kerítésszakaszok és a "békagyűjtőként" beásott ládák néhol 1,5 méterre vannak egymástól (tehát az nem funkcionál), a kerítések vége egyenesen vezette az útra az állatokat, az útnak csak az egyik oldalán van terelés, s a karók is a kerítés rossz oldalára kerültek (ahogy a helyiek elmondták, ők gondolták, hogy az nem úgy a jó, de ha egy "szakértő" azt mondja...). Jó hír, hogy újra indult a munka ezen a helyszínen is, kár, hogy ennek eredményességét lerontották ezek a tanácsok. Az első barna varangyok, pettyes gőték, erdei békák viszont már megmenekültek, ezúton is köszöntjük ennek elősegítőit, a rendszer létrehozóit.